Čerstvé versus sušené ovoce
Zajímáte-li se o své stravování, ať už na té úrovni, že se snažíte ze svého jídelníčku nenápadně vyřadit smažená a tučná jídla, sladkosti a přejídání po nocích, nebo jste snad puntičkář, který počítá kalorie a každé zrnko hroznového vína navíc mu přivodí výčitky svědomí – jisto jistě trávíte tak jako tak určitý čas tím, že přemýšlíte o jídle.
Polemizování o obsahu vašeho jídelníčku samozřejmě zahrnuje i neustálé srovnávání potravin – je lepší celozrnné nebo žitné pečivo? A co mléko, nalít si do kávy kravské nebo sójové? Můžeme mít k večeři jako přílohu brambory, nebo raději batáty? Tyto otázky nejspíše nikdy nezmizí, v tom to zkrátka je. V dnešní době máme na výběr tolik potravin, že někdy nevíme, co dřív hodit do nákupního vozíku.
Dnes se však zaměřme na ovoce! Zajímali jste se někdy o to, zda je lepší dát si ho sušené nebo čerstvé? A je vůbec mezi nimi nějaký rozdíl? Samozřejmě, že je, a dokonce veliký!
Sušené ovoce obsahuje daleko větší množství cukru a kalorií – proto si jeho množství musíme hlídat, zejména tehdy, pokud procházíme redukční dietou.
Pokud se však naopak snažíte nějaké to kilo přibrat, právě sušené ovoce bude vaší jasnou volbou. Je to perfektní způsob, jak navýšit svůj denní příjem kalorií.
Pro srovnání si uveďme několik příkladů (všechny položky znázorňují průměrný obsah kalorií a podíl cukru na 100 g své hmotnosti):
· Hrozinky X Hroznové víno
293 kcal, 60 g cukru X 66 kcal, 15 g cukru
· Banánové chipsy X Banán
297 kcal, 61 g cukru X 95 kcal, 21 g cukru
· Sušené jablko X Jablko
252 kcal, 67 g cukru X 55 kcal, 12 g cukru
Mějme na paměti, že hodně záleží také na tom, v kterou denní dobu si ovoce dáme. Ideální je ke snídani nebo dopolední svačině. Po obědě nebo večer bychom si měli zpestřit jídelníček raději zeleninou, která obsahuje méně cukru a nebude se nám po těle nikde nepříjemně ukládat.